Pengarna styr forskningen
Det är inte längre akademiska utgångspunkter som styr forskningen. Det visar en studie av hur situationen vid Lunds universitet förändrats de senaste 25 åren.
En forskningsledares uppgift i dag är snarare att söka pengar än att ägna sig åt egen forskning, visar en avhandling av doktoranden Fredrik Melander vid Arbetslivsinstitutet.
Från att ha varit fristående universitet där forskningens och lärandets frihet har varit idealet, påverkas universiteten allt mer av politik, näringsliv och samhället utanför, enligt Fredrik Melander.
– Forskningspolitik kan idag snarare kallas för innovationspolitik som syftar till att kortsiktigt främja den svenska konkurrenskraften och aktivt samverka med företag i regionen. Företag eller organisationer har intressen i hur universitetet styrs och hur pengarna används. Detta påverkar arbetssituationen för de anställda.
Vid universitetet i Lund har arbetsvillkoren ändrats både för administratörer och forskare, konstaterar Fredrik Melander:
– När det gäller rektor och ledningen på universiteten så var det tidigare en grupp som representerade universitetet utåt. I dag vill den gruppen vara en styrande ledning som fördelar pengar utifrån mål satta av politiker eller näringslivet utanför.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.