Påtalar korruptionsrisk vid utlandsmyndigheter

KORRUPTION2018-05-28

Skyddet mot korruption och andra oegentligheter i samband med migration är svagt och kan stärkas vid Sveriges utlandsmyndigheter. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Mer än varannan av Sveriges cirka 100 ambassader och konsulat hanterar migrationsärenden. Under 2017 beslutade utlandsmyndigheterna i 247 000 viseringsärenden och deltog i handläggningen av 36 000 ansökningar om uppehållstillstånd, konstaterar Riksrevisionen. Skyddet mot att det förekommer oegentligheter i samband med handläggningen av sådana ärenden är bristfälligt, visar myndighetens granskning.

”Oegentligheter inom migrationsverksamheten riskerar att skada förtroendet för såväl utlandsmyndigheterna som den statliga förvaltningen i stort och vi rekommenderar UD och utlandsmyndigheterna att genomföra förbättringar på en rad områden”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Viseringar och uppehållstillstånd kan ha stort ekonomiskt värde, både för den som söker men även på en illegal marknad. Många av utlandsmyndigheterna är dessutom verksamma i länder med omfattande korruption. Risken för olika former av påtryckningar är därför stor, menar Riksrevisionen.

”Ett av de största problemen är att utlandsmyndigheterna själva utreder misstänkta oegentligheter. Därmed är risken stor att anmälningar avvisas för tidigt, eller inte blir utredda i grunden”, påpekar Riksrevisionens projektledare Ann-Mari Skorpen i pressmeddelandet.

Men utrikesdepartementet, UD, ger besked till SVT att utlandsmyndigheterna ska fortsätta att utreda sig själva:

”Normalt är det så i Sverige att myndigheter utreder sig själva. Men den funktion på UD som stöttar utlandsmyndigheterna ska stärkas. Den ska leda och samordna utredningarna, även om de utförs av ambassaderna själva”, säger Patric Nilsson på UDs presstjänst till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA