Annons:

Universitetshuset i Lund. Foto: Mikael Risedal.
Universitetshuset i Lund. Foto: Mikael Risedal.

Parterna kräver att högskolorna förbereds för omställningsuppdrag

HÖGSKOLAN2021-09-17

Nu kräver TCO och Saco tillsammans med Svenskt Näringsliv att högskolan rustas och reformeras för att möta arbetsmarknadens kommande behov av kompetensutveckling.

Sverige kommer att få ett av världens mest generösa system för omställning och kompetensutveckling, skriver de tre parterna i en gemensam debattartikel i Altinget, undertecknad av Therese Svanström, ordförande TCO, Göran Arrius, Saco, och Magnus Wallerå, Svenskt näringslivs avdelning för kompetensförsörjning . De tre hänvisar till överenskommelsen mellan PTK, IF Metall, Kommunal och Svenskt näringsliv om ny arbetsrätt och den satsning på omställningsutbildning som planeras.

”Få kommer att avsluta en utbildning som ung och sedan jobba på tills pensionsåldern utan att fortbilda och vidareutbilda sig. Därför måste utbildningsutbudet anpassas till arbetsmarknadens och de yrkesverksammas behov av kompetens och vidareutbildning”, skriver de tre.

Tillgång till utbildning genom hela livet är en förutsättning för att bibehålla och utveckla kompetens. Annars kommer problemen med matchning på arbetsmarknaden att öka. Det hämmar enligt debattartikeln såväl individernas som företagens utveckling och därmed Sveriges konkurrenskraft.

Därför måste högskolornas utbildningsutbud vara både relevant för näringslivets och arbetslivets behov, men också göras mer tillgängligt för yrkesverksamma genom kortare och mer flexibla kurser, skriver debattörerna:

”Det måste vara enkelt att kombinera jobb och vidareutbildning. På så sätt underlättas såväl dagens som morgondagens kompetensförsörjning.”

Därför framför Svenskt näringsliv, Saco och TCO fem krav till regeringen för att rusta högskolan för att möta arbetsmarknadens nya behov

  • Utred ett nytt resurstilldelningssystem för högskolan.
  • Inför en ”samverkanspeng” för att stärka samverkan mellan högskola och arbetsliv.
  • Utred hur yrkesverksamma kan ta del av utbudet även mellan antagningstillfällen.
  • Ge högskolorna resurser att arbeta med validering av yrkesverksamma.
  • Använd lärcentra för att tillgängliggöra högre utbildning i hela landet.

”Att välkomna strukturomvandlingar, men möta dem med utbildningsinsatser, är en strategi som tjänat Sverige väl historiskt. För att företag ska kunna möta de utmaningar och möjligheter som förändringar på arbetsmarknaden innebär får inte kompetensbrist vara ett tillväxthinder. Yrkesverksamma måste kunna stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden genom utbildning. Då måste högskolans roll i det livslånga lärandet stärkas”, skriver de tre debattörerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA