Parter tvistar om sena semesterbesked
Ett antal anställda på Kriminalvårdens anstalt i Gävle har fått för sena besked om sin sommarsemester. Facket har begärt en tvisteförhandling, då man anser att arbetsgivaren bryter mot lagen. ”Lagen är tydlig, och vi ser givetvis allvarligt på detta”, säger STs avdelningsordförande Joachim Danielsson.
Enligt semesterlagen ska anställda få veta om de får sin begärda sommarsemester senast två månader innan de går på semester. Men den tidsgränsen har inte hållits på anstalten i Gävle.
Sena besked ställer till problem för de anställda, framhåller STs avdelningsordförande Joachim Danielsson.
– Det kan handla om allt från barnomsorg till att boka resor, säger han.
Arbetsgivaren har hänvisat till särskilda skäl, en skrivning i semesterlagen som kan göra det tillåtet att fatta sena beslut om semester. Men Joachim Danielsson anser att det inte håller.
– Semester kommer varje år. Jag har förståelse för att Kriminalvården har svårt att rekrytera och behålla personal, men då får man antingen göra om semesterplaneringen eller snabba upp rekryteringarna.
Kriminalvårdens förhandlingschef Ola Nilsson säger till Publikt att han inte vill kommentera situationen i Gävle, med hänsyn till den kommande tvisteförhandlingen.
– Självklart ska vi som myndighet följa lagen, och uppfylla tvåmånadersregeln om det inte finns särskilda skäl för annat. Det är just de särskilda skälen vi får bedöma, säger han.
Ola Nilsson säger sig inte ha hört om liknande problem på andra håll.
Enligt Joachim Danielsson undersöker ST-avdelningen på myndigheten just nu läget runt om i landet.
– Jag är ganska övertygad om att detta skett på fler ställen, så det kan bli fler fall som prövas. Och vi ser det här som en viktig fråga. Inte bara för att Kriminalvården ska vara en attraktiv arbetsgivare, utan för att vi ska ha samma förutsättningar som andra i samhället att planera vår semester.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.