Pappa Karl tog pension
Delpension är jättebra privat men inte så lätt att få, tycker småbarnspappan Karl Uhlin på Skatteverket. Ett minus är känslan att inte riktigt ”räknas” på jobbet.
– Jag fick först avslag när jag ansökte om delpension och 50 procents arbetstid. Efter fackliga förhandlingar då ST hjälpte mig gick det igenom. Men all information har jag fått gräva fram själv.
Karl Uhlin
ser glad ut, tycker att han är privilegierad. Snart ska han för dagen lämna jobbet på Skatteverkets huvudkontor i Solna och hämta treårige sonen Filip från dagis.
Filip är en mycket viktig anledning till att han begärt att få ut maximal statlig delpension. Han vill också kunna dela hushållsarbetet med hustrun och har många fritidsintressen.
En tungt vägande orsak är även att arbetsuppgifterna förändrats till det sämre efter den senaste omorganisationen på före detta Riksskatteverket.
– Arbetsglädjen är inte riktigt densamma som förr. Då hade jag chefsjobb och mer ansvar. Idag har jag administrativt arbete vid IT-avdelningens servicedisk och reception.
Delpensionen fungerar bra ekonomiskt och pensionen påverkas bara marginellt. Karl Uhlin är 63 år och tillhör den åldersgrupp som får ut den allra största delen av pensionen enligt det gamla systemet med ATP.
– För mig privat är det perfekt. Jag har piggnat till, hinner både med att ägna mer tid åt Filip och sköta mig själv genom simning och promenader.
Information om delpension fick han inte via arbetsgivaren utan genom Statstjänstemannen, ST Rapport och Statens pensionsverk (SPV). Han letade också själv på SPVs och Arbetsgivarverkets hemsidor.
Den 1 oktober 2003 blev allt klart och arbetsgivaren har gett bra schemalagda arbetstider.
– Ett litet men finns. Det känns som om jag hamnat lite vid sidan av, säger han. På grund av mina arbetstider missar jag enhetsmötena och det gemensamma kaffet på fredagar. Jag möter inte längre min chef och ingen frågar efter mig.
Arbetsuppgifterna fungerar men har tenderat att bli färre och färre för varje månad.
– Det ska jag ta upp vid nästa utvecklingssamtal, slutar Karl Uhlin.
Restriktiv hållning
Skatteverket har en restriktiv hållning till delpension och följer skattekoncernens riktlinjer:
Varje ansökan prövas utifrån verksamhetens krav. Mer hänsyn tas till den som begär högst 20 procents delpensionsledighet, har fyllt 63 år, berörs av omställning/förflyttning eller om begäran innebär en uppsägning mindre vid övertalighet.
Förra året beviljade Riksskatteverket 7 delpensioner, skattemyndigheterna 24 och kronofogdemyndigheterna 4.
Myndigheten har inte lämnat de anställda någon riktad information om delpensionen utan hänvisar till personaldatabasen och till SPV.
Statlig delpension
Ansökan om delpension ställs till arbetsgivaren.
Anställda inom Arbetsgivarverkets område som fyllt 61 år och har minst 120 månaders kollektivavtalad pensionsrätt kan söka.
Lönebortfallet kompenseras med 60 procent. Som mest kan man gå ner till 50 procent av heltidsarbete. Så får man ut 80 procent av lönen.
Statens pensionsverk betalade 2003 ut delpension till 2 306 personer. För 790 av dem omfattade delpensionen 20 procent och för 1 100 personer 50 procent.
Mer information finns på Pensionsverkets hemsida www.spv.se, hela avtalet på www.arbetsgivarverket.se
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.