Annons:

Pagrotskys besök gav föga hopp

FLYTTEN2005-05-11

ST- och Saco-föreningarna gör nu allt för att stoppa utlokaliseringen av Riksutställningar. Vid kulturministerns besök på myndigheten presenterade de ett alternativt sysselsättningspaket för Gotland.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

För de 50 miljoner kronor omlokaliseringen av Riksutställningar beräknas kosta skulle man kunna skapa fler jobb än de 60 myndigheten nu maximalt kan bidra med.

Ett kontaktcenter för 24-timmarsservice inom kommunen, förstärkning av tull och polis för att bekämpa smuggling, en samordningsenhet mot plundring av kulturminnesmärken, var några av förslagen.

Underlaget till det alternativa jobbpaketet är gjort av ett bemanningsföretag som analyserat infrastrukturen och arbetsmarknadssituationen på Gotland.

Vid Leif Pagrotskys besök på myndigheten den 3 maj fick de anställda tillfälle att ställa frågor och framföra synpunkter om omlokaliseringen. Kritiken var svidande.

Kräver att bli utlyft

Man ansåg att beslutet inte föregåtts av någon utredning eller något remissförfarande, som är praxis. Myndigheten har inte heller fått se ett skriftligt underlag. Därför kräver Riksutställningar att bli utlyft ur uppgörelsen för att få en demokratisk behandling.

Men Leif Pagrotsky försvarade sig med att departementet haft ”en intensiv dialog” med Riksutställningar och därmed fått ett gediget underlag för sitt beslut. Han sade att besöket på Riksutställningar gett honom mer förståelse för problemen, men att han inte kunnat hitta några arbetsmarknadspolitiska alternativ.

–Det lutar åt att beslutet, som redan är så långt förberett, kommer att fullföljas, sade Leif Pagrotsky.

Visste för lite om arbetet

Ministern lovade full kostnadstäckning för flytten och för de ökade utgifterna.

Jan Ohlin, talesman för ST i samband med ministerbesöket, tror inte att Leif Pagrotskys besök kommer att ändra flyttbeslutet.

–Min förhoppning är att han åtminstone blev lite mer påverkade än han visade. Mitt intryck är att ministern visste för lite om hur Riksutställningar arbetar. Hade vi lyckats få hit honom lite tidigare hade beslutet kanske blivit ett annat.

Jan Ohlin och kulturministern.
Bild: Sören Fröberg
Jan Ohlin och kulturministern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA