Ovisst om jobben in i det sista

SKOLVERKET2003-07-30

Det gamla Skolverket sjunger på sista versen. Men alla anställda vet ännu inte om deras jobb ska få finnas kvar.

Den 1 mars delas Skolverket upp i två myndigheter. Men trots att det bara är en dryg månad kvar vet inte alla anställda vad som väntar dem.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger ombudsman Bengt Larsson på ST.

Skolverket har 380 fast anställda, varav cirka en tredjedel arbetar utanför Stockholm. Störst är oron på de regionala enheterna. Skolverket finns i dag i Göteborg, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala och Växjö.
Enligt uppgift ska bara fem av dessa enheter finnas kvar efter den 1 mars. Något som regeringens utredare Hans Forsell inte vill kommentera.

– Det kommer att bli förändringar i den regionala organisationen. Mer kan jag inte säga. Jag vill inte föregripa förhandlingarna med facket, säger han.

Men kommer alla anställda i Skolverket att ha jobbet kvar?
– Det är inte säkert. Vi försöker hitta lösningar för så många som möjligt, men det kan nog bli aktuellt med både pensionslösningar och omplaceringar.

Är ni inte väldigt sent ute?
– Jo, och jag förstår om personalen är orolig, säger Hans Forsell.

Han anser dock att det är regeringens fel att det dragit ut på tiden.

Generaldirektörerna tillsattes så sent som i december och började jobba först efter nyår. Bengt Larsson är starkt kritisk till Skolverkets agerande.

– Våra medlemmar är oroliga och efterlyser information, men vi får inget veta. Vi är inte vana vid att det går till på det sättet, säger han. ST går in i förhandlingarna med ambitionen att rädda alla medlemmars jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA