”Sju månaders slit med papper har lönat sig”, säger Martin Angelin, som är nöjd med att ha fått tillbaka jobbet som gränskontrollant.
Bild: Julia Lindemalm
”Sju månaders slit med papper har lönat sig”, säger Martin Angelin, som är nöjd med att ha fått tillbaka jobbet som gränskontrollant.

Överklagade och fick sitt jobb tillbaka

POLISEN2017-09-19

Gränskontrollanten Martin Angelin blev uppsagd, samtidigt som Polisen sökte nya gränskontrollanter. Han är övertygad om att skälet var att han lider av narkolepsi. Han överklagade och fick rätt till samma tjänst som han hade innan.

En dag i januari 2016 fick Martin Angelin veta att han skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Men ett par veckor innan han skulle sluta fick han höra att arbetsgivaren skickat ut ett mejl om att Polisen sökte 10 till 15 nya gränskontrollanter.

– Det var en massa andra som fått mejlet, men inte jag. Och trots att de sökte gränskontrollanter hörde ingen av sig, utan jag fick sluta. Jag var den ende som fick gå, berättar han.

Martin Angelin var en av många som vaccinerade sig mot svininfluensa 2009. Fem år senare fick han diagnosen narkolepsi, en sjukdom som orsakar sömnighet och muskelsvaghet.

Enligt Martin Angelin handlade uppsägningen inte om arbetsbrist, utan berodde på hans sjukdom och funktionsnedsättning. Det bekräftar också Angelica Hultgren, styrelseledamot i STs avdelningsstyrelse:

– Det sade chefen på gränspolisen till mig i telefon.

Martin Svensson, chef på gränspolisens inre kontroll i region syd, säger till Publikt att han inte vill kommentera ett enskilt fall.

Martin Angelin berättar att han verkligen vill jobba vid Polisen och att han är mycket engagerad i sitt jobb. 2014 vann han exempelvis ”Mångfaldspriset” för sitt arbete med att skapa ett samarbete mellan polis, pensionärer och ungdomar.

Martin Angelin sökte de nya tjänsterna, men fick inte någon av dem. Ingen från Polisen hörde av sig. Då överklagade han tjänstetillsättningarna till Statens överklagandenämnd. 31 augusti kom nämndens beslut: Han hade rätt till en tjänst.

– Det kändes ju otroligt skönt, eftersom det varit en väldigt lång process. Nu är det bevisat av en oberoende part att jag har rätt till tjänsten, säger Martin Angelin lättat.

Några dagar efter överklagandenämndens beslut kallades han in till sin forna arbetsgivare, Polisen i Skåne.

– De sa att de skulle följa beslutet. Jag är så lycklig. Sju månaders slit med papper har lönat sig. Jag får återgå till samma tjänst. Det är guld värt för mig, säger Martin Angelin och förklarar att han är väldigt nöjd med det stöd han fått från ST under hela processen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA