Annons:

Överbeläggning på häkten och anstalter

KRIMINALVÅRDEN2010-03-25

”Läget är förtvivlat”, skriver chefen för Kriminalvårdens norra region, Svante Lundqvist, i ett pressmeddelande. Bakgrunden är akut brist på platser för intagna och häktade.

Beläggningen har på senare tid ökat markant i såväl häkten som anstalter. Många häkten och anstalter är överbelagda, samtidigt som nya intagna väntar på lediga platser.

”Platssituationen är mycket ansträngd just nu och vi ser dessvärre ingen ljusning den närmaste tiden. Landets häkten är överfulla samtidigt som många anstalter har fullbelagt”, skriver Martin Gillå, chef för Kriminalvårdens placeringsenhet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Bristen på platser gör att dömda blir kvar i häkte längre tid innan de kan överflyttas till anstalt för att avtjäna straff. Det uppstår också problem ute på anstalterna eftersom den höga beläggningen gör det svårare att skilja på intagna, till exempel vid konflikter.

I dagsläget finns det bara enstaka ströplatser på normalavdelningar att tillgå, medan 280 intagna i häkte väntar på en anstaltsplacering.

Sämst är läget på slutna anstalter i säkerhetsklasserna D och C samt på särskilda avdelningar som exempelvis sexualbrottsavdelningar. Dit kan kötiden vara flera månader, enligt Martin Gillå.

I Norrland är häktena just nu överbelagda:

”Läget är förtvivlat. Vi har fler intagna än platser och häktade som väntar på att få komma in”, säger Svante Lundqvist, regionchef i region Nord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA