Foto: Magnus Rönnkvist/Mostphotos.
Foto: Magnus Rönnkvist/Mostphotos.

Över 700 nyutbildade börjar jobba som poliser

POLISEN2021-11-22

I dag påbörjar 707 nyutbildade poliser sin tjänstgöring i landets olika lokalpolisområden, enligt ett pressmeddelande. Av de nya poliserna är 228 kvinnor och 479 män.

”Jag vill hälsa alla de nya poliserna varmt välkomna. Tillsammans med sina kollegor kommer de utgöra en viktig del i vårt brottsbekämpande uppdrag. Huvuddelen av polisassistenterna kommer tillföras lokalpolisområdena och arbeta för att säkerställa säkerheten och tryggheten i lokalsamhället. Polismyndigheten växer och i takt med att vi blir fler poliser kommer den polisiära lokala närvaron i landet fortsätta att öka”, betonar rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Vid sidan av grundutbildningen finns fler vägar till att bli polis. Den funktionsinriktade polisutbildningen riktar sig till personer med akademisk examen som ska arbeta inom områden där verksamheten har ett särskilt behov av specialistkompetens med polisiära befogenheter, till exempel som utredare, analytiker och forensiker. Det finns också en verksamhetsintegrerad polisutbildning med något lägre studietakt som riktar sig till polisens civilanställda. Utbildningen genomförs parallellt med det ordinarie arbetet under 2,5 år. Därefter genomförs en aspirantutbildning som avslutas med en anställning som polis i ett lokalpolisområde.

Polisen har drygt 34 000 anställda

Polismyndigheten var 34 089 anställda per den 31 oktober 2021, varav 21 169 poliser och 12 920 civilanställda.

Personalomsättningen på poliser de senaste 12 månaderna är totalt 3,3 procent, varav avgångar exklusive pension är 1,3 procent.

125 poliser har återanställts under året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA