Över 100 tvingas lämna Teracom
74 personer sägs upp och 35 erbjuds avtalspension. Det blev resultatet av förhandlingarna på det krisdrabbade Teracom. Av de uppsagda är 20 ST-medlemmar.
– Man är aldrig nöjd när medlemmar får sluta, kommenterar John-Olof Blomkvist, ST-ordförande på Teracom. Men avtalet är bra – de som sägs upp får fyra månaders extra uppsägningstid och är arbetsbefriade under tiden. Och man behåller lönen även om man får ett nytt jobb.
Luleå drabbas värst med 37 uppsagda, men även arbetsplatserna i Göteborg och Karlstad bantas kraftigt. I övriga landet handlar det om enstaka tjänster. Teracom har i dag cirka 700 anställda.
John-Olof Blomkvist är besviken på statsmakternas behandling av företaget.
– Om de i stället hade tittat på organisation och bemanning utifrån vad vi ska göra, hade de kunnat gå in och stötta med kapital. Det här är ett rent besparingsprojekt.
Teracom inväntar nu regeringens proposition om marksänd digital-TV, som är aviserad till 6 mars.
– Regeringen måste klarlägga vår framtid, i vilken utsträckning vi ska vara leverantörer av ljud och bild i Sverige, säger John-Olof Blomkvist.
Han är kritisk till att arbetsgivaren valt att flytta delar av verksamheten till Stockholm och Sundsvall. Det hade varit bättre att använda personalen där den fanns, anser han.
– Men det som har känts tyngst mentalt är att arbetsgivaren i flera fall har nekat våra medlemmar omplaceringar med motiveringen att kompetensen inte räcker. Vi tycker att vi har varit realistiska i våra förslag, men där har det varit många skiljaktigheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.