Otydlig upphandling av konsulter
De modeller som Vägverket använder för att bedöma konsulters kompetens strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Det menar myndighetens internrevisorer i en rapport.
Vägverkets internrevisorer har granskat varför myndighetens konsultuppdrag blir dyrare än förväntat, vilken kvalitet som levereras och på vilket sätt uppdragen kontrolleras. Enligt rapporten är myndighetens rutiner inte tillräckliga.
– Vi behöver bli tydligare och oklarheterna måste bli färre. Vi måste kunna vara säkra på att alla intresserade konsulter blir rättvist bedömda, säger internrevisor Mats Olsson till ST Press.
Internrevisorerna har granskat tekniska konsultuppdrag som gäller förstudier, vägutredningar, arbetsplaner och bygghandlingar.
Enligt rapporten tillämpas utvärderingsmodellerna för konsulter subjektivt. Också bedömningen ”är ofta subjektiv och diffus”.
– Det har hänt att konsulter har överklagat Vägverkets upphandling. ”Varför kunde de andra få så fina värden? Jag förstår inte hur ni har bedömt!” kanske någon känner. Sådana oklarheter är inte bra.
Särskilt är det bedömningen av de ”mjuka parametrarna” – exempelvis kompetens och kvalitet vid tidigare uppdrag – som behöver bli tydligare. Rutinerna lever inte upp till kraven i LOU, anser revisorerna.
– Vägverket är en myndighet och om man söker ett uppdrag här ska man kunna förutsäga vad som är betydelsefullt i upphandlingsprocessen, säger Mats Olsson.
Enligt de intervjuer som revisorerna har genomfört på myndigheten är det vanligt att kostnaderna för konsultuppdrag ökar under processens gång och att slutnotan blir högre än planerat. Också det kan bero på oklara rutiner vid upphandlingen, anser revisorerna. Otydligheten riskerar att pressa konsulterna till att lämna ett alltförför lågt pris för att vinna anbudet – vilket leder till kostnadsökningar senare i processen.
I mitten av november ska myndighetens ledning svara på kritiken med en handlingsplan. Där ska man redovisa vilka åtgärder man tänker vidta för att rätta till bristerna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.