Österberg vill lägga ned små myndigheter

STATEN2006-08-21

Antalet myndigheter ska minska och administrationen ske i större enheter.
– Myndigheter förmår sällan ompröva verksamhet, säger förvaltningsminister Sven-Erik Österberg (s).

Av:  Mikael Silberstein

Sven-Erik Österberg vill minska antalet myndigheter med mindre än 50 anställda.

Regeringen anser att en för stor del av myndigheternas resurser går åt till administration och lokaler i stället för kärnverksamhet, förklarar han.

– Det är lätt att myndigheter blir hemmablinda. Det är mänskligt och då behövs hjälp utifrån.

Sven-Erik Österberg anser att det krävs fler oberoende utvärderingar av myndigheter inför viktiga beslut, som utnämningar av myndighetschefer.

– Hur granskningen ska gå till rent praktiskt är inte klart. Jag kan inte heller uttala mig om vilka myndigheter som inte är tillräckligt effektiva.

Han förklarar att det är för tidigt att säga om antalet statsanställda påverkas av förslaget.

– Men det vore fel att säga att det blir fler, säger han.

STs ordförande Annette Carnhede håller inte med om att myndigheter inte förmår att själva se över sin verksamhet. Det måste de göra ständigt i takt med minskande anslag, framhåller hon. Nu förväntar hon sig en dialog med förvaltningsministern.

– Jag är positiv till att slå ihop mindre myndigheter. Det ger bättre utvecklingsmöjligheter för personalen, säger Annette Carnhede.

Förvaltningsministern vill även ha lokala servicekontor i glesbygden. Det kan handla om att Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, Skatteverket och Tullverket har några anställda var, men tillsammans delar på lokaler och ger god service.

I höst ska avidentifierade ansökningshandlingar testas på 15 till 20 statliga myndigheter, men var är fortfarande oklart.

Det ska även bli enklare för medborgare och företag att lämna uppgifter, söka bidrag och tillstånd genom så kallade elektroniska legitimationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA