Orolig väntan på filmavtal
150 anställda vid Svenska Filminstitutet vet inte vad som händer med deras jobb efter årsskiftet. Filmavtalet är uppsagt och för de anställda återstår att vänta på besked.
– Ännu är det ingen som tror att Filminstitutet är hotat på allvar. Folk hanterar situationen med galghumor, förklarar STs sektionsordförande, Marika Junström.
Men ju längre tiden går desto mer ökar oron bland de 150 anställda, förklarar hon, Tomas Johansson och Gunilla Jakobsson från sektionsstyrelsen.
–Och då ingenting tycks hända leder det till ryktesspridning, säger Tomas Johansson.
Bakgrunden är att filmavtalet sades upp i december förra året. I dag går en tiondel av biljettintäkterna för varje biobiljett till Filminstitutet. Även Sveriges Television och TV 4 är med och betalar. Staten står för drygt hälften av budgeten.
Ett skäl som gjort det svårt att komma fram i förhandlingarna om ett nytt avtal är att SF tar ut en avgift för bokning via Internet, en avgift som inte räknas in i biljettpriset.
–Ett nytt filmavtal kan mycket väl vara en lösning. Men vi anser att SF har brutit mot avtalet genom att ensidigt införa en bokningsavgift, säger Erik Broberg, ordförande för Filmdistributörernas förening.
Filminstitutet är inte avtalspart, utan det är kulturdepartementet och filmbranschen som förhandlar, förklarar Marika Junström.
–Det är jobbigt är att sitta på åskådarplats och inte kunna agera.
Gunilla Jakobsson säger att alternativet är en statlig filmpolitik.
–För oss är det viktiga att vi får vara samlade här, inte varifrån pengarna kommer, säger hon.
Det vacuum som har uppstått i avvaktan på ett nytt avtal gör att Filminstitutet inte kan lova bidrag till filmer för nästa år, vilket kan påverka produktionen av nya filmer.
Och Filminstitutet fördelar inte bara pengar till svensk film.
Flertalet av de anställda arbetar med kulturvårdande verksamhet: till exempel att bevara och restaurera filmer, att visa filmhistoriska klassiker på Cinemateken i Stockholm, Göteborg och Malmö och att arbeta med film i skolan.
I ett brev till kulturminister Marita Ulvskog har ST-sektionen bett kulturdepartementet att lösa den akuta situationen, men har ännu inte fått något svar. Även ST Press har sökt kulturministern utan resultat.
Härifrån kommer pengarna
Statsbidrag: 225,5 miljoner kronor
Biografavgifter: 128 miljoner kronor
SVT och TV 4: 48,5 miljoner kronor
Producentföreningen: 2 miljoner kronor
Preliminära uppgifter för 200
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.