Oro på Kriminalvården efter chefsturbulens

KRIMINALVÅRDEN2013-11-27

Kriminalvården dras fortfarande med stora problem med rädsla, tystnad och en upplevelse av att det är lågt i tak, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn. De uppmärksammade förflyttningarna av chefer förstärker problemen, menar han.

Publikt har tidigare berättat att det finns ett stort missnöje bland medarbetarna på Kriminalvården. I början av året visade en medarbetarundersökning att omkring 30 procent av de anställda ansåg att de inte kunde föra fram kritik utan att det fick konsekvenser.

Sedan Nils Öberg tillträdde som generaldirektör för knappt två år sedan har det varit turbulent på myndigheten. Ett tiotal höga chefer har bytt jobb. Bland annat har en hög chef fått sluta med omedelbar verkan, efter lång tid på myndigheten. Fallet har bland annat uppmärksammats av TV4.

Per Sunneborn, ST-ordförande på Kriminalvården, är mycket kritisk till hur det ärendet hanterades.

– Vi är inte vana vid att en chef får sparken rakt av, utan värdigt avslut. Sådant här gör att rädslan sprider sig, så att vi får en ännu tystare organisation.

Enligt Per Sunneborn är många anställda rädda.

– Både medarbetare och chefer har kommit till mig för att prata om det. Många mår dåligt av det som har hänt, men de vågar inte prata öppet.

Nils Öberg säger till Publikt att flera av de chefer som har slutat har bytt jobb frivilligt. Men fyra av dem har blivit skilda från sina chefsuppdrag. Han vill inte kommentera enskilda ärenden, men betonar att de cheferna har haft en dialog med honom. Beslutet kan inte ha kommit som en överraskning, säger han.

– Men när man har kommit till den punkt där jag inte längre har förtroende för chefen så måste det ske skyndsamt.

Medarbetarundersökningen visade också på ett utbrett missnöje med myndighetens chefer. Nils Öberg ser de förändringar han genomfört som en del i ett större förändringsarbete.

– Jag vill ju inte gå in på något enskilt ärende, men jag tar fullt ansvar för de här besluten och står för dem. Jag anser att det var bäst för verksamheten att de här personerna skildes från sina förordnanden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA