Oro för jobben på flygplatsen
Visby flygplats ska köpa både brandtjänst, räddningstjänst och jobb med passagerarkontrollen utifrån. Tio fast anställda berörs.
Beslutet från ledningen om att lägga ut även passagerarkontrollen för Visby flygplats kom som en överraskning när det presenterades i september.
– Till att börja med var vi eniga med arbetsgivaren om att brand- och räddningstjänst skulle ut på entreprenad, men inte passagerarkontrollen. Men det har vi fått finna oss i, säger Rune Larsson, ST- Luftfart.
– Vi anser att detta är den bästa lösningen både för flygplatsen och personalen, förklarar flygplatschefen Peder Grunditz. Om bara brand- och räddningstjänst lagts ut hade det inte blivit kostnadseffektivt.
Han bedömer att detta med all sannolikhet rör sig om verksamhetsövergång och entreprenören därför tar över personal. Tidigast i september kan det hela vara klart.
– I den mån vi kan ska vi ge personalen andra tjänster men jag kan inget lova, säger Peder Grunditz.
Nästan en fjärdedel av de drygt 40 anställda berörs. Den offentliga upphandlingen lystes ut i november och för närvarande väntar man på bud från entreprenörerna.
Oron är stor bland berörd personal eftersom ingen vet om de erbjuds jobb hos den blivande entreprenören. Klart är att det kan bli hårda fysiska krav vad gäller brand- och säkerhetstjänst. De värnpliktiga som hittills skött denna försvinner.
Av de tio berörda anställda är de flesta i 45 – 50-årsåldern, tre är kvinnor som arbetar med passagerarkontroll.
– Facket kan inte göra så mycket i dagsläget utan det blir först när vi vet vilken aktör som är aktuell, konstaterar Rune Larsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.