Oro för framtiden på flera myndigheter
På flera statliga myndigheter är oron stor för hur den nya regeringen ser på deras framtid, skriver Dagens Nyheter. Flera av partierna i den nya riksdagsmajoriteten har framfört att det finns för många myndigheter och att vissa borde kunna läggas ned.
I dag finns 344 myndigheter under regeringen. Alldeles för många, anser flera av de partier som just förhandlat färdigt om den kommande regeringens politik, skriver Dagens Nyheter.
I överenskommelsen mellan partierna i regeringsunderlaget skrivs inte uttryckligen att myndigheter ska läggas ned. Under valrörelsen uttryckte dock Moderaterna en vilja att lägga ned Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Andra myndigheter som förekommit i politiska utspel är Havs- och vattenmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Diskrimineringsombudsmannen och Statens medieråd, skriver Dagens Nyheter. Och både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lyfte under valrörelsen förslag att lägga ned Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation, Delmos.
Avvecklingen av Delmos pågår redan, konstaterar Dagens Nyheter. På Jämställdhetsmyndigheten är oron stor för vad som nu kommer att hända, bekräftar generaldirektör Lena Ag för tidningen:
”Jag sticker inte under stolen med att det finns en oro bland medarbetare på myndigheten. Med tanke på vår historia så är det klart att det finns en oro för vad som ska hända med verksamheten”, säger hon till Dagens Nyheter.
Redan i december 2018 beslutade en riksdagsmajoritet att Jämställdhetsmyndigheten skulle läggas ned. Myndigheten räddades dock av Januariavtalet några veckor senare.
”Alla är otroligt lojala med vårt uppdrag, och jobbar verkligen på. Att både härbärgera den här osäkerheten kring framtiden, och samtidigt jobba på som vanligt, det är väldigt tufft. Jag beundrar mina medarbetare”, säger Lena Ag till Dagens Nyheter.
Myndigheter som varit föremål för diskussion om nedläggning
■ Arbetsförmedlingen (KD)
■ Delegationen mot segregation (KD och SD)
■ Diskrimineringsombudsmannen (SD)
■ Havs- och vattenmyndigheten (KD)
■ Jämställdhetsmyndigheten (KD och SD)
■ Statens medieråd (SD)
■ Myndigheten för arbetsmiljökunskap (M)
Källa: Dagens Nyheter, Publikt och Altinget
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.