Oppositionen vill avskaffa stupstock
Sjukförsäkringens stupstock efter 550 dagar kommer att tas bort om oppositionen vinner valet. Det skriver de rödgröna partiernas ledare i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.
Sjukförsäkringen ska vara generell och omfatta alla, ersätta inkomstbortfall och finansieras solidariskt, skriver Mona Sahlin, S, Lars Ohly, V, Maria Wetterstrand, MP, och Peter Eriksson, MP:
”Vi är överens om att sjukförsäkringen på sikt ska omfatta fler än i dag och att taket höjs till tio basbelopp. Vi anser att ersättningen i sjukförsäkringen ska vara 80 procent under hela sjukpenningperioden.”
Om de tre oppositionspartierna vinner valet lovar de att direkt avskaffa stupstocken efter 550 dagar. De som har blivit utförsäkrade och som behöver det ska återförsäkras. Men de flesta av förslagen till ändringar i sjukförsäkringen vill oppositionen låta göra en grundlig parlamentarisk utredning av, innan de genomförs. I utredningen ska också arbetsmarknadens parter vara representerade.
Enligt förslagen i debattartikeln ska Försäkringskassan göra en individuell bedömning av den som blir sjukskriven senast inom sex veckor. Senast efter tre månader ska den sjukskrivne ha rätt till en individuell plan som utformas av Försäkringskassan tillsammans med arbetsgivaren och den enskilde.
Under 2011 ska prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar tas bort. I stället ska en fördjupad utredning om möjligheterna att återgå i arbete genomföras inom sex månader.
Oppositionspartierna vill inrätta Moa-kontor (Människor och arbete) där allmänheten kan få service av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen på ett och samma ställe. De vill också göra det möjligt att studera på deltid under en deltidssjukskrivning.
För den som behöver rehabilitering vill oppositionen införa en särskild rehabiliteringspenning i stället för sjukpenning. Rehabiliteringspenningen ska kunna betalas ut under ett år, med möjlighet till förlängning. En särskild statlig rehabiliteringsfond ska inrättas:
”Vi vill erbjuda de människor som utförsäkrats och lämnats i sticket av regeringen en rehabiliteringspenning, aktiv rehabilitering eller andra insatser från Arbetsförmedlingen så att de ges reella möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden igen”, skriver de fyra.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.