Öppen rekrytering skadar politiken
Den nya ordningen att öppet rekrytera statliga toppchefer ger oss sämre politiker. Det befarar statsvetarprofessorn Olof Ruin i en debattartikel.
Regeringen har beslutat att lediga chefsbefattningar i statlig förvaltning ska annonseras ut. Enligt professor Olof Ruin är det en av tre faktorer som riskerar att göra det svårare att få dugliga människor att ställa upp för politiska toppuppdrag.
Tidigare utnämningspolitik har inneburit att den som lämnat en toppbefattning inom politiken har kunnat räkna med att få annan kvalificerad sysselsättning som till exempel myndighetschef eller landshövding. Så är det inte längre:
”Detta kan få olika negativa konsekvenser. En är att gamla politiker onödigt länge klänger sig kvar vid sina uppdrag i ovisshet om sin framtid. En annan och allvarligare konsekvens är att personer, som är väl kvalificerade, just på grund av denna större osäkerhet överhuvud drar sig för att acceptera viktiga poster i politiken”, skriver Olof Ruin i Dagens Nyheter.
De andra två viktiga faktorerna som gör att vi kan komma att få sämre politiker är enligt Ruin medias fixering på enskilda personer samt risken att utsättas för personövergrepp.
”Det är självfallet inte lätt att förhindra att massmedierna ofta utan alla hänsyn gräver i enskilda politikers liv, eller att galna människor tar till våld i besvikelse över politikens innehåll”, skriver Olof Ruin.
Men som kompensation bör man åtminstone se till att de som skött sina uppgifter väl på centrala politiska förtroendeposter får intressanta arbetsuppgifter även sedan de lämnat sin post, anser statsvetaren.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.