Operatörers jobb hotas

POLISEN2003-12-16

Ett 20-tal civila larmoperatörer riskerar att bli utan jobb, när kommunikationscentralerna i Uddevalla, Skövde och Borås läggs ned. Verksamheten koncentreras istället till Göteborg.

Av:  Eva Spira

Poliser som arbetat vid de tre kommunikationscentralerna erbjuds jobb i Göteborg från nästa höst. De civilanställda har däremot inte fått några besked.

Beslutet om nedläggningen i Uddevalla, Skövde och Borås togs den 8 december. Motiven är ekonomiska, säger Polismyndigheten i Västra Götaland. Man räknar med att spara 14 miljoner kronor, motsvarande 38 årsarbetare.

Polismyndigheten har under hela planeringsskedet förklarat att den avser att anställa endast poliser som operatörer till den nya kommunikationscentralen.

Efter uppvaktningar från ST har lokala politiker försökt få myndigheten att ompröva sitt beslut, berättar May Britt Aldebro. Hon är larmoperatör i Uddevalla och vice ordförande i länssektionen för Västra Götaland i ST-Polisväsende.

–Vi visste att en sammanslagning skulle komma, men sättet man behandlat oss civilanställda på är mer än kränkande. Vi är fullödiga operatörer med 10–30 års erfarenhet av jobbet, och vi gör det bra. Vi duger i Stockholm och i övriga landet, men inte i Göteborg.

På kommunikationscentralen i Göteborg arbetar idag ett 30-tal poliser och nio civilanställda; tre civila tjänster är vakanta. På den nya länscentralen ska det finnas 60 skiftarbetande poliser. Hur de ska rekryteras är oklart. Pendelavståndet till både Uddevalla och Skövde är över tio mil.

Vid den centrala förhandlingen före polisstyrelsens sammanträde, påtalade Maj Axelsson, ST-Polisväsendes ordförande, i en protokollsanteckning myndighetens ansvarslösa sätt att hantera både personal och ekonomi.  

Hon tror inte att besparingarna blir särdeles stora. Poliserna som ska ta över larmcentralen har betydligt högre löner än det man betalar civilanställda.

–Risken finns att man spär på det underskott Göteborgspolisen redan har, påpekar Maj Axelsson.

Fakta

Polisens kommunikationscentraler tar emot samtal från allmänheten och även internt vid akuta händelser och brott. Utanför Göteborg har man en mix av poliser och civilanställda, med övervägande del civila. I Göteborg vill man endast ha poliser som fullvärdiga operatörer

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA