Annons:

Onykter chef slipper varning

SJÖFARTSVERKET2020-01-13

Sjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.

Under en konferens som anordnades av Sjöfartsverket i höstas drack personal från myndigheten alkohol och badade bastu på kvällen.

En manlig anställd, som börjat dricka alkohol under arbetstid på resan till konferensen och sedan fortsatte under kvällen, blev enligt arbetsgivarens anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd ”kraftigt berusad”. Han fällde bland annat ett antal grovt sexistiska kommentarer och uppträdde närgånget mot kvinnliga anställda i bastun, enligt anmälan.

När mannen gick naken fram mot en kvinnlig kollega i det gemensamma bastuutrymmet gick ett antal kolleger emellan, och han blev tillsagd att gå och lägga sig. Mannen tilldelades senare en varning av en enhällig personalansvarsnämnd.

Arbetsgivaren valde att även anmäla den enda chefen som befann sig i bastun vid tillfället, och personalansvarsnämnden har nu också prövat denna anmälan.

Av anmälan framgår att arbetsgivaren anser att chefen har brustit i sitt omdöme. Man hänvisar till att det i myndighetens skriftliga policy slås fast att alkohol ska förtäras ”med omdöme” i arbetssammanhang. Det faktum att chefen själv var berusad borde rendera i en varning för tjänsteförseelse, skriver man i anmälan. Chefen uppger att han drack vin, ungefär en handfull öl samt starksprit under kvällen. Han ska även ha hämtat ut en extra back öl i receptionen som dock lämnades tillbaka senare.

Arbetsgivaren anser också att chefen inte ingrep tillräckligt kraftfullt i situationen, och inte heller säkerställde i tillräcklig utsträckning att den berusade mannen kunde ta hand om sig själv efter att denne gått till sitt rum.

I det utredande samtalet uppgav chefen att han erbjudit den berusade kollegan hjälp, och att han gått förbi dennes rum senare på kvällen och konstaterat att det var mörkt. Han uppgav också att han pratat med den kvinnliga kollega som utsatts. Han och några andra medarbetare uppmanade kvinnan att anmäla händelsen. Enligt personalansvarsnämndens utredning informerade han cheferna på morgonen, men ansåg att de ”inte skulle dra igång något” just då med hänsyn till kvinnan, som enligt honom inte vill göra någon stor sak av det hela.

Personalansvarsnämnden pekar på att det som framkom under metoo-uppropet #lättaankar tyder på att sexuella trakasserier är ”utbrett” inom Sjöfartsverket och understryker att myndigheten har nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Myndighetens personalansvarsnämnd bedömer dock chefens förseelse som ringa och tilldelar honom därför inte någon varning. Två av nämndens ledamöter, generaldirektör Katarina Norén och HR-direktör Kristina Öhman, var oeniga med nämndens fem övriga ledamöter.

De båda motiverar enligt beslutet sin avvikande mening med att chefer inom Sjöfartsverket förväntas leva upp till myndighetens värdegrund, och påpekar att den anmälde chefen inte levt upp till de ”krav på omdöme” som ställs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Oscar Kjellberg (ej verifierad) mån, 01/20/2020 - 16:10
Nu har Personalansvarsnämnden effektivt saboterat Sjöfartsverket policy om nolltolerans mot sexuella trakasserier. Så enkelt var det. Och skamligt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA