Omfördelning ska stärka humaniora

HÖGSKOLAN2011-09-12

Grundutbildningarna inom samhällsvetenskap och humaniora förstärks med 400 miljoner kronor. Men samtidigt förlorar lärosätena ersättningen för studenter som anmält sig men inte dyker upp.

Förslaget kommer att finnas med i höstens budgetproposition och ska gälla från 2013.

Kritiken mot kvaliteten på utbildningarna inom humaniora och samhällsvetenskap har varit långvarig och stark. Ofta har man få lärarledda timmar och stora undervisningsgrupper. ”I en internationell jämförelse ligger vi långt efter med undervisningstid och individuell handledning”, säger exempelvis Allan Malm, rektor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, i ST Press nr 9/2011.

Regeringens förslag innebär att ersättningen per helårsstudent inom humaniora och samhällsvetenskap höjs med 30 procent, enligt utbildningsdepartementet. Höjningen ska vara permanent.

Men det blir inte mer pengar till högskolan totalt sett. Förstärkningen på de två områdena ska finansieras med en indragning på 440 miljoner kronor, anslag som i dag betalas ut för personer som anmält sig till studier men sedan inte registrerar sig på utbildningen.

”Dessa pengar kan användas på betydligt bättre sätt. Studenter som vill plugga måste prioriteras framför att vi betalar universitet och högskolor för personer som inte studerar överhuvudtaget”, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Lärosätena har ännu inte fått information om vilka effekter förslaget får för dem, säger Marita Hilliges, rektor vid Högskolan Dalarna.

– Men vi tror att det blir mindre pengar.

ST-ombudsmannen Inger Ehn Knobblock tycker att satsningen på humaniora och samhällsvetenskap är nödvändig och bra. Men högskolan har kostnader även för de studenter som inte fullföljer sina utbildningsplaner, framhåller hon, och de kostnaderna får man i fortsättningen ingen ersättning för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA