Bild: Lena Katarina Johansson

Olivia Wigzell ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN2024-10-04

Regeringen har utsett Olivia Wigzell till ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Hon har tidigare varit generaldirektör för Socialstyrelsen. ”Det är med glädje och full beslutsamhet som jag åtar mig uppdraget”, sade hon vid en pressträff under fredagen.

Olivia Wigzell har sedan den 15 augusti vikarierat som tillförordnad generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Hon kommer dessförinnan från tjänsten som generaldirektör för Socialstyrelsen, där hon varit chef sedan 2015. Hennes nya förordnande som generaldirektör och chef för Folkhälsomyndigheten gäller i sex år.

Vid pressträffen där Olivia Wigzell presenterades aviserade regeringen även förändringar i myndighetens instruktion. Bakgrunden är rekommendationer från Statskontoret och Riksrevisionen.

– Det är dags för en nystart, sade socialminister Jakob Forssmed, KD, vid pressträffen.

Bland annat ska Folkhälsomyndigheten ge stöd med vetenskap och beprövad erfarenhet så att utvecklingen och implementeringen av folkhälsoarbetet på lokal och regional nivå stärks.

Folkhälsomyndigheten ska enligt förändringen i instruktionen även agera utifrån bästa tillgängliga kunskap vid ett givet tillfälle och på ett tydligt sätt i situationer där det saknas fullständig vetenskaplig evidens. Den nya skrivningen ligger mer i linje med hur styrningen ser ut för andra liknande myndigheter, exempelvis Socialstyrelsen, förklarade Jakob Forssmed.

Även myndighetens uppdrag när gäller kommunikation och information till allmänheten förtydligas.

– Myndigheten ska kunna vara mer framåtlutad och handlingskraftig, sade Jakob Forssmed vid pressträffen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA