Ökat utrymme för lönelyft
Efter två magra år får myndigheterna nästa år ett rejält påslag på anslaget för statstjänstemännens löner, 4,43 procent. Både fack och arbetsgivare är glada att regeringen avstått från indragningar.
Den årliga uppräkningen av de statsanställdas löner styrs av ett automatiserat index. Det följer löner och produktivitetsutveckling i den privata tjänstesektorn, med två års eftersläpning. I år och förra året resulterade det i påslag på endast 1,14 respektive 0,78 procent. Med anledning av det varnade Arbetsgivarverket i förra avtalsrörelsen för att en normal löneutveckling skulle leda till massuppsägningar.
ST har i många år framfört kritik av uppräkningsmodellen, som man anser slår orättvist och ryckigt. Men förbundsordförande Annette Carnhede är ändå glad över den stora höjningen nästa år.
– Det behövs efter de magra åren. Och det verkar som om politikerna inte tänker röra den här summan, vilket det förstås funnits risk för i en lågkonjunktur. Jag tolkar det som att det finns en förståelse för att man måste ge myndigheterna lite lugn och ro.
På Arbetsgivarverket säger ekonomen Roger Wilhelmsson att en indragning skulle sänka trovärdigheten för systemet.
– Men de kan fortfarande göra det när de vill.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.