Ökad samverkan efterfrågas för högre kvalitet i rättsliga beslut

STATSFÖRVALTNING2021-10-08

Välfärdsmyndigheterna arbetar med olika metoder i sin uppföljning av den rättsliga kvaliteten i sina beslut, konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en granskning. Enligt rapporten kan ökad samverkan utveckla arbetet.

ESV konstaterar efter en kartläggning att de uppföljningar som myndigheterna gör av den rättsliga kvaliteten i sina beslut leder till att myndigheterna identifierar brister i dem och i sin handläggning. Det talar för att myndigheterna bör fortsätta att följa upp sina beslut och utveckla arbetet. ESV anser också att arbetet behöver synliggöras, för att främja det interna lärandet, öka den externa transparensen och bidra till att upprätthålla förtroendet för systemet.

I ett pressmeddelande konstaterar ESV också att det inte finns någon samlad information om hur myndigheterna följer upp rättslig kvalitet i verksamheten. Kvalitetsuppföljningar kan bidra till att myndigheterna fattar beslut som är förutsägbara för den enskilde och stämmer överens med regelverket.

Myndigheternas uppföljningar genomförs huvudsakligen genom aktgranskningar, men metoderna varierar. ESV anser att arbetet bör se olika ut. Regelverken kräver att myndigheterna ska göra uppföljningar, men det finns ingen styrning av hur uppföljningarna ska genomföras. Därför kan och bör myndigheterna arbeta verksamhetsanpassat, enligt ESV.

Kartläggningen ger ingen tydlig bild av hur mycket resurser myndigheterna lägger på den här typen av uppföljningar. Bedömningen av vad som är rimligt påverkas bland annat av hur komplicerat det regelverk är som styr den aktuella förmånen. ESV anser att varje myndighet behöver väga nyttan av uppföljningen mot kostnaderna för densamma.

Myndigheterna samverkar i viss mån om rättsliga kvalitetsuppföljningar. Men ESV konstaterar att det inte finns någon systematik i denna samverkan. För att stimulera till ökat erfarenhetsutbyte och spridande av goda exempel bedömer ESV att de berörda myndigheterna bör utveckla sin samverkan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA