Ökad krisberedskap på myndigheter
Regeringen har beslutat att ett antal myndigheter ska ha krisberedskap dygnet runt. Enligt en ny förordning ska ett enhetligt system för beredskap införas.
– För att ha en god beredskap mot kriser och en god förmåga att hantera kriser krävs bland annat att man har en förberedd organisation som snabbt kan starta arbetet med att hantera krisen oavsett när på året eller under dygnet den inträffar, säger försvarsminister Mikael Odenberg i ett pressmeddelande.
Sådana myndigheter som har ett särskilt ansvar för samhällets krisberedskap ska alltid ha en tjänsteman i beredskap. Uppgiften är att initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga kriser. De berörda myndigheterna ska också omgående kunna upprätta en ledningsfunktion vid en allvarlig kris. Funktionerna ska vara upprättade senast den 1 januari 2008.
De flesta av de berörda myndigheterna har redan funktioner med tjänsteman i beredskap och en ledningsfunktion. Regeringens beslut innebär en samordning i ett enhetligt system.
Genom beslutet genomför regeringen det förslag som Krisberedskapsmyndigheten lämnade i vintras.
Regeringen har också fattat beslut om en ny myndighetsförordning som ska tydliggöra ansvaret i statsförvaltningen och myndigheternas uppgifter. Förordningen omfattar alla förvaltningsmyndigheter under regeringen och reglerar myndighetens ledning, vilket ansvar ledningen har inför regeringen och vilka frågor som myndighetsledningen inte får delegera.
Myndigheter som ska ha ständig beredskap:
Rikspolisstyrelsen
Krisberedskapsmyndigheten
Statens räddningsverk
Kustbevakningen
Socialstyrelsen
Smittskyddsinstitutet
Tullverket
Skatteverket
Statens jordbruksverk
Statens veterinärmedicinska anstalt
Livsmedelsverket
Statens strålskyddsinstitut
Statens kärnkraftinspektion
Post- och telestyrelsen
Banverket
Vägverket
Sjöfartsverket
Luftfartsstyrelsen
Affärsverket svenska kraftnät
Länsstyrelserna
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.