Ökad EU-makt över Sverige
EG-kommissionen vill öka sitt inflytande över nationella statliga myndigheter. Regeringen måste klargöra vilka effekter det får för svensk statsförvaltning, anser Statskontoret.
Kommissionen har gett ut två så kallade vitböcker om hur den kan renodla sin roll och arbeta mer effektivt. Förslagen går till stora delar ut på att lägga ut arbetsuppgifter på medlemsländernas egna myndigheter och på nya gemensamma organ.
Om förslagen genomförs kommer de att påverka stora delar av den svenska statsförvaltningen, framhåller Statskontoret i en rapport. Fler frågor förs upp till EU-nivå och kommissionen får mer makt över nationella myndigheter, samtidigt som medlemsländernas inflytande och insyn i kommissionens arbete minskar.
Här är några av förslagen:
Fler fristående EU-myndigheter. De som finns i dag och har mest långtgående befogenheter, som den europeiska läkemedelsmyndigheten, kan fatta självständiga beslut i enskilda ärenden. Kommissionen föreslår tre nya sådana myndigheter: Livsmedelsmyndigheten, Luftfartsbyrån och Sjösäkerhetsbyrån.
”Reglerande tillsynsmyndigheter” är en vidareutveckling av de fristående myndigheterna och får stora befogenheter. Kommissionen vill minska medlemsländernas representation i styrelserna jämfört med de fristående myndigheterna. Bara vissa medlemsländer blir representerade. Den här typen av myndigheter kan påverka den svenska regeringens möjligheter att driva en självständig politik, anser Statskontoret.
EU-nätverk av nationella myndigheter och organ kan bilda en ny typ av förvaltning. Kommissionen ska kunna lägga ut uppgifter direkt till dessa nätverk utan att, som hittills, behöva ta ”omvägen” över medlemsstaterna och deras regeringar. Frågan är vem som kan avkrävas ansvar i ett nätverk, skriver Statskontoret.
Ansvarsfrågan ställs på sin spets i det ännu bara aviserade förslaget om att ge nationella myndigheter som uppnått ”erkänd kompetens” upphöjd status och ansvar för att verkställa EU-politiken i samtliga medlemsländer.
Systemet med verkställighetskommittéer avvecklas. Förslaget kommer enligt Statskontoret radikalt att förändra medlemsländernas möjlighet till insyn och övervakning av kommissionens verkställande befogenheter.
Reformförslaget berör alla delar av EUs förvaltning och är svårt att överblicka, konstaterar Statskontoret. Kontoret anser att regeringen bör inrätta en arbetsgrupp som löpande analyserar och kartlägger förslagens konsekvenser. Statskontoret föreslår också att ett nätverk med berörda svenska myndigheter bildas.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.