OFR på krigsstigen

AVTAL2004-10-15

Arbetsgivarverkets agerande i slutfasen av avtalsrörelsen skadar förtroendet mellan parterna, skriver förhandlarna för ST, Polisförbundet och Officersförbundet i ett brev.

Av:  Eva Spira

”Arbetsgivarverkets sätt att bedriva förhandlingarna under slutfasen av avtalsrörelsen är enligt vår mening anmärkningsvärt och allvarligt. Liknande har inte skett tidigare och det skadar givetvis förtroendet mellan parterna.”

Det skriver förhandlarna inom OFR i ett brev till Arbetsgivarverket.

De anser att Arbetsgivarverket genom sitt agerande gjort avsteg från det statliga samarbetsavtalet enligt vilket parterna så långt möjligt ska förhandla själva innan de går till medling.

Enligt OFR har det över huvud taget inte skett några förhandingar i vissa frågor medan möjligheten att förhandla vidare inte tömts ut i andra frågor.

Förhandlingarna, som startade efter sommaren, har gått trögt och parterna är oeniga på flera viktiga punkter. Bland annat vad gäller trygghetsfrågorna, pensionerna och löneutrymmet. Den 5 oktober avvisade OFR och Seko Arbetsgivarverkets yrkande i dessa frågor.

Samma dag avbröt Arbetsgivarverket förhandlingarna med OFR, men fortsatte att förhandla med Seko och Saco-S.

Tidpunkten för ett slutbud har gång på gång skjutits upp av Arbetsgivarverket. Dagens besked om att budet än en gång blir fördröjt – denna gång till på måndag – nådde OFRs förhandlare via morgontidningarna.

Avslutningsvis skriver de tre förhandlingscheferna; Johan Tengblad, ST, Jan Wallin, Polisförbundet och Niklas Simson, Officersförbundet:

”Arbetsgivarverkets sätt att föra förhandlingarna kommer givetvis att försvåra hanteringen av frågorna fortsättningsvis. Därutöver finns en uppenbar risk för negativa effekter under kommande avtalsperiod, eftersom förutsättningarna för lokala parter att lösa olika uppkomna problem givetvis minskar om frågorna inte förhandlats färdigt mellan de centrala parterna.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA