Oförklarad löneklyfta ökar

JÄMSTÄLLDHET2008-08-20

Den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män anställda i staten ökar igen. Enligt Arbetsgivarverkets egen analys har skillnaden ökat från 1,1 till 1,3 procent på ett år.

Arbetsgivarverket analyserar varje år löneskillnaderna mellan statligt anställda män och kvinnor. Sedan den första undersökningen år 2000 har skillnaderna minskat från 17,7 procent till 13,9 procent förra året.

Svårighetsnivån i arbetsuppgifterna förklarar en tredjedel av löneskillnaden, enligt Arbetsgivarverket. Skillnader i arbetets innehåll och förekomsten av deltidsarbete är andra förklaringar. När man tagit hänsyn också till att fler män är chefer, att lönenivåer varierar mellan myndigheter och till utbildning och erfarenhet återstår de oförklarade löneskillnaderna.

»Eventuellt« diskriminering

Arbetsgivarverket skriver i rapporten att den oförklarade löneskillnaden på 1,3 procent »till någon del eventuellt skulle kunna förklaras med lönediskriminering på grund av kön«.

Elisabet Sundén Ingeström är chef för Arbetsgivarverkets intressebevakning och ansvarig för rapporten om löneskillnaderna inom staten. Hon tror att det finns sakliga skäl också bakom större delen av de oförklarade löneskillnaderna:

– Men skulle det visa sig att det är en trendmässig ökning är det oroande.

Arbetsgivarverkets kallsinniga inställning till lönekartläggningar förklarar hon med att man vill fokusera på mer övergripande jämställdhetsfrågor än bara osakliga löneskillnader:

– Lönekartläggningar tar ohyggligt mycket tid till sifferexercis, tid som man kan använda bättre till att fokusera på att till exempel motivera fler kvinnor att ta på sig mer ansvarskrävande arbeten, säger Elisabet Sundén Ingeström.

Löften om lönekorrigeringar

Jämställdhetsombudsmannen Anne-Marie Bergström tycker det är utmärkt att Arbetsgivarverket kontinuerligt analyserar löneskillnader mellan kvinnor och män inom den statliga sektorn. Men hon har svårt att förstå att verket är negativt till lönekartläggningar. Hela rapporten är ju ett slags kollektiv lönekartläggning, menar hon.

– Självklart finns det osakliga löneskillnader inom den statliga sektorn, precis som inom andra sektorer. Inom ramen för vår stora granskning av lönekartläggningar har hittills ett 40-tal statliga arbetsgivare rapporterat att de ska korrigera osakliga löneskillnader, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA