Officerare och poliser får speciallösning

AVTAL2016-10-11

Polisförbundet och Officersförbundet förhandlade fram en egen väg för att komma vidare om de inte kommer överens med arbetsgivaren. Lösningen innehåller ingen siffra på löneökningarnas storlek.

Polisförbundet och Officersförbundet drev igenom att det ska vara möjligt att förhandla klart inom en region eller organisatorisk enhet inom Polisen och Försvarsmakten i stället för att ta hela myndigheten i ett svep. Det innebär att de delar av organisationen där parterna kunnat enas inte behöver invänta övriga myndigheten.

Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingsledare för Offentliganställdas förhandlingsråd, där både ST, Polisförbundet och Officersförbundet ingår, konstaterar att det var en knäckfråga i förhandlingarna om ett gemensamt avtal.

Lösningen blev en bilaga till avtalet där arbetstagarorganisationerna vid dessa myndigheter ges möjlighet att välja en annan förhandlingsordning vid oenighet än på andra myndigheter.

Den innebär att om de inte kommer överens med arbetsgivaren om lönesättningen på regional nivå, eller inom en organisatorisk enhet, tillsätts en lönenämnd. I den ingår företrädare för parterna och en opartisk ordförande.

I bilagan finns inte någon siffersatt löneökning angiven.

En avstämning av löneutfallet sker efter att lönerevisionen är genomförd och följs upp året därpå, förklarar Åsa Erba-Stenhammar.

Men hon anser inte att OFR därmed tagit ett första steg mot ett sifferlöst avtal.

– Alla OFR-förbund står fortfarande bakom att avtalet ska innehålla en siffra och ett oenighetsutrymme. Det här var en svår fråga som två förbund ville driva. Det är alltid svårt med stora problem och nu har vi det här på prov i ett

år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA