Oenighet på SiS

SAMVERKAN2009-10-15

Arbetsgivaren vill inte ha något verkligt samråd med de fackliga organisationerna på Statens institutionsstyrelse, SiS. Det säger huvudskyddsombudet Jimmy Haller.

Av:  Björn Forsberg

– Bristen på samverkan har blivit akut i frågan om det partsgemensamma projektet Satsa Friskt, säger Jimmy Haller, ST.

Men arbetsgivarens attityd påverkar naturligtvis alla andra frågor också, från hur vi löser tvister till las-frågor, förklarar han.

– I dag fungerar samverkan inte alls.

Syftet med Satsa Friskt är att förbättra arbetsmiljön och sänka sjuktalen i staten. När projektet på SiS startade skulle det utvecklas i samråd mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren.

Jimmy Haller säger att de utbildningsinsatser om sjukskrivningsfrågor som ingick i projektet mottogs positivt.

– Problemet var att arbetsgivaren ansåg att de ägde projektet ensamma och att vi från den fackliga sidan inte fick något verkligt inflytande.

Margareta Beijer är personalchef på SiS och säger att när hon anställdes så hade projektet redan börjat.
– Det fanns inte så många ställningstaganden kvar att göra. Frågan är vad vi skulle ha samverkat kring. Det mesta låg på individnivå och jag vet inte
riktigt vilka förväntningar man hade från fackligt håll, säger hon.

Nu är det dags för Satsa Friskt att lämna en slutrapport till Arbetsgivarverket och de centrala fackliga organisationerna. Men facken på SiS har inte inbjudits att delta i rapportskrivandet.

–Vad som nu händer med slutrapporten vet jag inte, säger Jimmy Haller.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

inflytande ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA