Obekväm chef blev ”övertalig”
Han kritiserade oegentligheter och fusk med budgetsiffror på skattemyndigheten. Nu är han uppsagd – men hans fackförbund Jusek vill inte hjälpa honom.
När Göran Jonsson i höstas blev uppsagd från skatteregionen i Växjö var det kulmen på en lång konflikt på arbetsplatsen. I mitten av 90-talet sade skattemyndigheten i Halland upp personal i flera omgångar med hänvisning till det svåra budgetläget. Göran Jonsson var då ekonomichef på myndigheten och hävdade tvärtemot ledningen att budgetprognosen inte alls var dålig, tvärtom.
Hans beräkningar visade att skattemyndigheten skulle ha tio miljoner kronor över i slutet av året. Uppsägningarna var onödiga, ansåg han.
– Ledningen åkte runt och informerade all personal om det svåra läget och berättade att prognosen kom från ekonomifunktionen. Men jag kunde ju inte stå för de siffrorna. Vi hade aldrig haft så mycket pengar! Jag blev tvungen att göra ett klarläggande, säger Göran Jonsson.
Göran Jonsson hade även tidigare hamnat i konflikt med högre chefer när han påtalat förfaranden som han ansåg oegentliga. Kanske blev detta med budgeten droppen.
– Jag blev totalt halshuggen efter det, säger Göran Jonsson. Hela enheten kallades till möte och ledningen förklarade att det jag gjort var helt oacceptabelt.
– Ledningen ville visa på ett dåligt resultat för att kunna säga upp folk. Men mina beräkningar stämde nästan på kronan när.
Göran Jonssons beskrivning bekräftas av ST-Skatts ordförande Lars-Olof Nilsson.
– Visst hade han rätt. Det kunde vi konstatera i efterhand.
Men att Göran Jonsson hade rätt hjälpte inte personalen på skattemyndigheten i Halmstad. 1996 och 1997 varslades 38 personer om uppsägning.
Samtidigt pågick förberedelser för en omorganisation inom RSV. Antalet skattemyndigheter skulle minskas och ekonomifunktionen skulle ingå i ekonomienheten i Växjö.
I början av 1999 placerades även Göran Jonsson där, men fick inga arbetsuppgifter.
I höstas sades han upp, med arbetsbrist som angivet skäl. Både ST och Saco protesterade och ärendet gick till central förhandling, men arbetsgivaren stod fast vid sitt beslut.
Både ST och Saco hade i förhandlingarna hävdat att det inte fanns skäl att säga upp någon på grund av arbetsbrist. Sacoföreträdaren förklarade i en protokollsanteckning att arbetsgivarens strävan helt enkelt var att bli av med den besvärlige före detta ekonomichefen.
Göran Jonsson fick emellertid inte stöd av sitt fackförbund Jusek när han ville driva sin sak i Arbetsdomstolen. Skälet: Konflikten med ledningen hade uppstått innan Göran Jonsson blev medlem i Jusek.
– Vår huvudprincip är att inte biträda medlemmarna om det gäller en konflikt som uppkommit innan de blev medlemmar, säger Jusekombudsmannen Rolf H H Larsson.
STs Lars-Olof Nilsson är kritisk till Juseks agerande.
– Det är uppsägningen det handlar om, inte gamla konflikter.
Alf Levin, personalchef på skattemyndigheten i Växjöregionen, vidhåller att det inte finns något annat skäl än arbetsbrist för uppsägningen av Göran Jonsson. Han vill inte uttala sig om konflikterna mellan ledningen och Göran Jonsson.
I korthet
Göran Jonsson vägrade att säga att det var den dåliga ekonomin som var orsak till att skattemyndigheten måste säga upp personal. Hans beräkningar visade att det fanns gott om pengar. Nu är den tidigare ekonomichefen själv uppsagd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.