Nytt snabbspår för nyanlända samhällsvetare

ETABLERING2016-06-03

I dag presenterade regeringen och parterna på arbetsmarknaden snabbspår för nyanlända samhällsvetare respektive socionomer. ”Staten har ett framtida kompetensbehov, så det är en vinna-vinna-situation för alla”, sade STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

– Det har förvånat mig att det är så mycket återvändsgränder och väntetider för nyanlända med examen. Det är ett slöseri, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S.

I mars fanns 3 200 samhällsvetare, ekonomer och jurister registrerade inom etableringsuppdraget vid Arbetsförmedlingen. Enligt Ylva Johansson är det den största gruppen akademiker bland nyanlända.

Av de samhällsvetare med utländsk bakgrund som redan har ett arbete är det dessutom många som har jobb långt under sin kompetensnivå.

– Så om vi skapar jobb för samhällsvetare, ekonomer och jurister frigörs andra jobb.

Enligt Ylva Johansson är syftet med snabbspåren att öka möjligheterna till en snabb etablering på arbetsmarknaden så att nyanländas kompetens tas till vara.

Snabbspåret har tagits fram i ett samarbete mellan regeringen och arbetsmarknadens parter – Arbetsgivarverket, OFR, Saco-S och Seko. Även Arbetsförmedlingen och Universitets- och högskolerådet, UHR, har deltagit.

Det som benämns snabbspåret består av en kedja av insatser som också kan ske parallellt. Så fort som möjligt, innan uppehållstillstånd beviljats, ska den sökande få information om och lämna in en ansökan om bedömning av utländsk examen hos Universitets- och högskolerådet. Då ska också Arbetsförmedlingen påbörja en kompetenskartläggning.

När utlåtandet kommer från UHR ska Arbetsförmedlingen arbeta med individuell planering och matchning parallellt med att den nyanlända går kurser i Svenska för invandrare och yrkessvenska.

Därefter ska sökande gå kompletteringsutbildning i offentlig förvaltning, offentligt språk och förvaltningsrätt på högskola. Snabbspåret avslutas med praktik i fyra till sex månader. Arbetsgivaren ska erbjuda handledare.

Enligt arbetsmarknadsdepartementet kommer det att finnas 100 platser för kompletteringsutbildning i år. Nästa år ska det skapas 500 till 1 000 platser.

Publikt har tidigare skrivit om att Arbetsförmedlingens personal redan dignar under arbetsbördan inom etableringsuppdraget. Myndighetens ledning har redan tidigare i år konstaterat att de föreslagna anslagsnivåerna inte kommer att räcka och bett om mer pengar. Men Ylva Johansson hade inga besked att ge.

– Det är äskanden som vi måste hantera, men svaret på det kommer i budgeten, sade hon.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är nöjd att det nu kommit fram ett snabbspår även för samhällsvetare. Inom staten är 75 procent av de anställda akademiker. 

– Vi har drivit på för att få ett snabbspår inom staten. Vi ser att det finns omkring 70 000 jobbchanser inom staten fram till 2018.

Hon konstaterar dock att detta bara är ett första steg:

– Nu måste vi se till att de här personerna får ett jobb och får stanna kvar på det.

Sedan tidigare finns det tio färdiga snabbspår som omfattar ett tjugotal yrken, däribland lärare, målare och sjuksköterskor. Hittills har drygt 1 700 personer påbörjat snabbspår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA