Annons:

Nytt rapportsystem för jobbsökande

ARBETSMARKNAD2013-08-19

Var och en som är arbetslös ska varje månad lämna en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Av den ska framgå att man aktivt söker jobb. Den som slarvar kan bli av med rätten till ersättning.

Målet med Arbetsförmedlingens nya system med aktivitetsrapporter är att fler ska komma snabbare i jobb. Från 1 oktober ska de arbetssökande som har a-kassa börja redovisa sina jobbansökningar och andra aktiviteter som kan leda till jobb. Senare i år ska också de i arbetsmarknadspolitiska program lämna aktivitetsrapport, och i början av nästa år ska alla arbetssökande omfattas av systemet.

”Två av regeringens huvudsyften med reformen är ökad sökaktivitet och tätare uppföljning – så att arbetslösa kommer ut i jobb snabbare – och en tydligare ansvarsfördelning mellan Arbetsförmedlingen och a-kassorna”, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson i ett pressmeddelande.

När reformen är genom förd fullt ut kommer cirka en halv miljon aktivitetsrapporter per månad att hanteras av Arbetsförmedlingen. Aktivitetsrapporterna ska ge underlag för framåtriktade samtal mellan arbetsförmedlare och arbetsökande, alltså ett bättre stöd i jobbsökandet.

”Tack vare aktivitetsrapporterna blir arbetsförmedlaren bättre förberedd i möten med den arbetssökande”, säger Clas Olsson.

Den som inte lämnar in fullgoda aktivitetsrapporter eller misssköter sitt arbetssökande på annat sätt får först en varning. Därefter inträder ett sanktionssystem i flera steg med indragen ersättning, och till slut kan den arbetslöse förlora rätten till ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA