Annons:

Nytt råd mot grov brottslighet

RÄTTSVÄSENDET2011-01-18

Rikspolischefen har beslutat att inrätta ett särskilt råd mot ”systemhotande brottslighet”, såsom korruption och utpressning. I rådet ska rättskedjans myndigheter samverka med näringsliv, kommuner och landsting.

Rikspolischef Bengt Svenson vill förstärka samhällets insatser mot systemhotande brottslighet. Sedan tidigare har Polisen i samverkan med bland andra Skatteverket och Tullen gjort gemensamma ansträngningar för att motverka grova organiserade brott inom den så kallade GOB-satsningen. Nu ska ett mer permanent råd inrättas:

”Vi behöver göra mer inom det brottsförebyggande området. Jag vill bjuda in till ett råd som regelbundet ska samlas för att diskutera trender och förändringar av den grova brottsligheten”, säger Bengt Svenson i ett pressmeddelande.

Rådet ska bli ett forum där representanter för polis och andra rättsmyndigheter träffar företrädare för näringsliv, kommuner och landsting ett par gånger om året. Syftet är att ge Polisen möjlighet att dela med sig av den kunskap som finns om den organiserade brottslighetens systemhotande inverkan på samhället och dess utveckling.

Systemhotande brottslighet är sådan brottslighet som innebär att rättskedjan eller andra delar av samhället utsätts för otillbörlig påverkan. Det kan vara uttryckliga eller underförstådda hot om våld, liksom utpressning, korruption och övergrepp i rättssak riktat mot myndigheter, politiska beslutsfattare, näringsliv eller massmedia. Den sortens brottslighet har enligt Polisen ökat i Sverige i takt med att den organiserade brottsligheten har ökat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA