Nytt lagförslag kan försvåra granskning

KREDITUPPLYSNING2010-05-26

Konstitutionsutskottets borgerliga majoritet tillstyrker regeringens förslag att ändra kreditupplysningslagen. Oppositionen hävdar att förslaget strider mot grundlagen.

Kreditupplysningslagens regler om skydd för den personliga integriteten gäller inte på internet. Publicering på internet omfattas av grundlagens tryck- och yttrandefrihet. Därför kan kreditupplysningar tillhandahållas på webben, utan att man behöver följa lagens regler som bland annat innebär att den enskilde ska få en kopia när någon begärt en kreditupplysning. Och den information som kreditupplysningsföretag tillhandahåller på webben är information som ändå är offentlig hos bland annat Skatteverket och Kronofogden.

Regeringens förslag till ändringar i kreditupplysningslagen ska förhindra publicering av kreditupplysningar på webben och syftar till att öka skyddet för den personliga integriteten.

Förslaget har fått hård kritik av företrädare för media, eftersom det bland annat skulle försvåra för journalister att granska makthavares och andras privata ekonomi. Både Tidningsutgivarna, TU, och Svenska journalistförbundet har kritiserat förslaget. Också förre Justitiekanslern, JK, Göran Lambertz och Justitieombudsmannen, JO, Hans-Gunnar Axberger har hävdat att förslaget strider mot grundlagen.

Det förslag som KUs majoritet nu ställt sig bakom innebär att den som vill ha kreditupplysningar via internet måste ha ett legitimt behov av informationen, till exempel att hon eller han planerar att ingå ett kreditavtal med den enskilde. Den enskilde ska också få reda på att kreditupplysningen lämnats och kunna rätta till eventuella fel. Dessutom ska kreditupplysningsföretagens uppgifter om vad som lämnats ut gallras inom ett år.

S, V och MP anser att regeringens förslag försvårar journalistiskt arbete och offentlig granskning på ett sätt som inte stämmer överens med tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen. Att lätt få tag på kreditupplysningsuppgifter via internet är viktigt för att kunna granska makthavare, anser oppositionen. Men den borgerliga majoriteten i KU anser inte att förslaget strider mot grundlagen.

Förslaget ska nu behandlas också i finansutskottet innan det så småningom ska beslutas av riksdagen 16 juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA