Nytt centrum mot internetbrott

EU2012-03-28

Ett europeiskt centrum mot internetbrottslighet inrättas under EUs polismyndighet Europol. Centret, EC3, ska kartlägga brottsligheten och förvarna medlemsländerna om cyberhot.

Beslutet om att inrätta European Cyber Crime Centre, EC3, fattas av EU-kommissionen i dag. Det skriver kommissionären Cecilia Malmström, FP, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Verksamheten ska vara i gång vid årsskiftet. En huvuduppgift blir att varna EU-länderna om stora hot vid horisonten och om svagheter i deras onlineförsvar. Men EC3 ska också kartlägga brottsligheten genom att urskilja mönster i till exempel virusattacker, och sprida information till myndigheter och medborgare.

”Bland europeiska länders myndigheter är kunskaperna om cyberbrott splittrad, och samarbete över gränserna sker alltför sällan. Detta trots att det inte finns någon kriminalitet som är så gränslös som just cyberbrotten, inga brottslingar som så gladeligen struntar i vilket land deras offer befinner sig i. I dag presenterar jag därför ett europeiskt centrum mot cyberbrottslighet, som ska samla några av Europas skarpaste hjärnor på detta område under polismyndigheten Europols flagg”, skriver Cecilia Malmström.

EC3 ska inte ägna sig åt att bekämpa fildelning eller piratkopior på webben, betonar hon. Det är den organiserade brottslighetens nätbedrägerier det nya centret ska ägna sig åt.

”Vissa länder ligger i framkant både i brottsbekämpning och förebyggande, och i andra famlar myndigheterna efter att förstå hur spelplanen har kastats om. I takt med att den internationella cyberbrottsligheten växer gäller det därför att våra lösningar också blir gränsöverskridande”, skriver Cecilia Malmström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende IT EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA