Nystartsjobb ger fler arbete

IFAU2012-02-24

Nystartsjobben har lett till kortare arbetslöshet och ökad sysselsättning, men drygt sex av tio jobb skulle ha kommit till stånd även utan subvention, enligt en rapport från IFAU.

I oktober 2011 hade närmare 46 000 personer ett nystartsjobb. Det är ett ordinarie jobb med en anställningssubvention som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften (62,84 %). Rätten till nystartssubvention gäller som regel den som varit borta från arbetsmarknaden i minst 12 månader och kan vara lika lång tid som frånvaron. Det framgår av en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Enligt rapporten skulle nästan två av tre nystartsjobb ha blivit tillsatta också utan subventioner:

”Eftersom nystartssubvention är en rättighet för den som varit borta från arbetsmarknaden länge är detta vad vi hade väntat oss. En del av dem som får jobb med subvention hade fått sitt jobb även utan subvention, men vi ser också att nystartsjobben innebär att det skapas nya jobb”, kommenterar en av rapportens författare Johan Vikström i ett pressmeddelande.

Tillgången till nystartsjobb innebär enligt rapporten att de arbetslösa som berörs lämnar arbetslösheten fortare än vad de annars skulle ha gjort. Flödet från arbetslöshet till arbete ökar med 17 procent. Och tiden för långtidsarbetslösheten sänks med nystartsjobb från 20 till 18 månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA