Annons:

Nyanlända får praktik på Transportstyrelsen

TRANSPORTSTYRELSEN2016-09-06

Transportstyrelsen tar emot hundra nyanlända som praktikanter. Därmed sällar sig myndigheten till dem som tar sig an statens krav på praktikplatser för nyanlända, ett förslag som ST lade fram för regeringen i november förra året.

I februari i år beslutade regeringen att statliga myndigheter ska ta emot minst 1 000 nyanlända som praktikanter. Det är ett tvingande uppdrag som myndigheterna ska redovisa till Statskontoret, men det är Arbetsförmedlingen som förmedlar praktikplatserna.
I november förra året var praktikplatser på statliga myndigheter med bland de fem förslag för ett bättre flyktingmottagande som STs ordförande, Britta Lejon, lade fram för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Nu har Arbetsförmedlingen och Transportstyrelsen kommit överens om ett avtal där Transportstyrelsen ska ta emot hundra praktikanter fram till december 2018. De första femton ska börja på huvudkontoret i Norrköping i höst, senare ska även kontoren i Örebro och Borlänge få ta emot praktikanter.
Just nu förbereds satsningen genom utbildning av handledare och rekrytering av praktikanter som har en bakgrund inom transport, juridik och ekonomi.
Praktikperioderna ska variera mellan två veckor och ett halvår och inledas med ett introduktionsprogram om svensk statsförvaltning, statens värdegrund, arbetsplatskultur i Sverige och myndighetssvenska. Syftet med praktiken är att ge de nyanlända bättre språkkunskaper, större socialt nätverk och bättre kunskaper om hur det är att jobba på statliga myndigheter.
Transportstyrelsen ser också en rekryteringsmöjlighet i praktikantsatsningen:
”Det här är en del av vår långsiktiga kompetensförsörjning. Vi vänder oss till personer som redan har relevant kompetens för oss, men också till personer som vill få en inblick i vår verksamhet”, skriver Louise Moqvist, kompetensutvecklare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande
Tidigare har bland andra Trafikverket avtalat med Arbetsförmedlingen om att ta emot 600 praktikanter under två år, varav 120 personer under 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA