Nya värdar visar Moderna

NYHET2004-03-17

För att klara de stora besökstalen har Moderna Museet satsat på en yrkesgrupp som tidigare inte alltid prioriterats speciellt högt: museivärdarna.

Av:  Christian Örjestål

Moderna Museet i Stockholm är populärt. På tre veckor har museet tagit emot 100 000 besökare. För att möta den ”nya” publiken, som kommit sedan inträdet blev fritt, har museet projektanställt ett antal museivärdar.

Varje morgon träffas de i museets Espressobar och går igenom dagens schema och uppgifter. De är en brokig skara på 16 personer där ålder och kön varierar.

När Moderna Museet annonserade ut tjänsterna som värdar sökte 1800 personer. Många av de sökande var mycket kvalificerade.

- De är allt från kulturvetare, konstvetare och konstnärer till idéhistoriker, säger Helena Åberg, enhetschef på museet.

Utöver de projektanställda museivärdarna finns ett antal timanställda som går in och arbetar på helger och kvällar.

Museivärdarna roterar mellan tre huvudsakliga arbetsuppgifter: informationsdisken, utställningssalarna och garderoben. Tidigare arbetade värdarna bara i kassan och i garderoben, nu informerar de aktivt om museets samtliga utställningar.

–Det är roligt att museet satsar på den här yrkesgruppen, säger Maria Taube, ordförande för ST vid Moderna Museet. Tidigare har de inte ansetts intressanta men nu har ledningen fått upp ögonen för yrkesgruppen.

Till vintern ska projektet och museivärdarnas roll utvärderas.

–Vi hoppas att det här ska gå bra och att projektanställningarna ska bli fasta tjänster, säger Maria Taube.

Den första tiden efter museets nyöppnande var hektisk men nu börjar besöksfrekvensen bli hanterbar.

–Vardagarna har blivit lugnare, säger arbetsledaren Christian Lundgren. Men en vardag nu är ändå som en helgdag var förr i tiden, innan det blev fri entré.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA