Nya regler ska kostnadsbedömas

FÖRVALTNING2014-03-18

Myndigheter ska inte själva besluta om föreskrifter som belastar det offentliga med ökade utgifter. Innan sådana beslut fattas ska regeringen ge sitt tillstånd, enligt ett förslag från finansdepartementet.

Statliga myndigheter beslutar om föreskrifter och allmänna råd som i vissa fall kan få stora ekonomiska effekter, exempelvis genom att nya krav ställs på staten, kommuner och landsting. Nu har finansdepartementet skickat ut en promemoria på remiss med förslag om tydligare regler för hur myndighetsföreskrifter ska beredas. Syftet är att ge regeringen ökad kontroll över sådana föreskrifter.

”För att stärka förutsättningarna för en samlad budgetprocess och ordning och reda föreslår vi att statliga myndigheter ska inhämta regeringens medgivande innan beslut fattas som kan få stora ekonomiska effekter för staten, kommuner eller landsting”, skriver finansmarknadsminister Peter Norman, M, i ett pressmeddelande.

Regeringens förslag bygger på ett betänkande av budgetprocesskommittén. Den utlösande faktorn är att Socialstyrelsen beslutat om nya bemanningsregler i äldreomsorgen som ska införas 2015. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har uppskattat att de nya reglerna kommer att leda till ökade kostnader med 16-18 miljarder kronor för kommunerna, skriver Dagens samhälle.

Regeringens förslag innebär att myndigheterna ska redovisa hur de bedömer att föreskrifterna påverkar det kommunala självstyret. Om nya föreskrifter väntas påverka kostnader och intäkter för kommuner och landsting, ska det redovisas i konsekvensutredningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA