Nya regler om karens vid sjukdom
Från årsskiftet slopas karensdagen i sjukförsäkringen och ersätts av ett lika stort karensavdrag. Förändringen görs för att inte personer med oregelbundna arbetstider eller flera jobb ska missgynnas.
Det nya karensavdraget blir 20 procent av lönen under en genomsnittlig arbetsvecka. För en heltidsarbetande löntagare med femdagarsvecka och arbetstid måndag till fredag dagtid innebär förändringen ingen skillnad om man är sjuk en hel dag och sjukskriver sig på morgonen. Men för den som blir sjuk och går hem efter halva dagen blir det förändringar. Enligt de gamla reglerna räknades den halva dagens sjukfrånvaro ändå som en hel karensdag. Med de nya reglerna dras halva nästa dag också så att ett helt karensavdrag uppnås.
För personer som arbetar oregelbundna arbetstider blir det nya avdraget mer rättvist. Om man med dagens system blir sjuk en dag med långt arbetspass förlorar man mer pengar än annars.
För arbetssökande, behovsanställda eller föräldralediga som sjukanmäler sig direkt till Försäkringskassan, och inte till arbetsgivaren, görs karensavdraget från sjukpenningen. Då dras 20 procent av sjukpenningen från en genomsnittlig kalendervecka.
När regeringen lade fram sin proposition om förändringen i mars var den ökade rättvisan för yrkesgrupper som arbetar obekväma tider det tyngsta argumentet för förändringen.
”Det är välfärdsyrken såsom undersköterskor och personliga assistenter som drabbas hårdast av karensdagen i och med att det är vanligt med kvällsjobb och jobb över jul och nyår i välfärden. Det tycker vi är orättvist och något vi vill ändra på”, skrev Annika Strandhäll i ett pressmeddelande om propositionen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.