Nya regler i Europa om upphovsrätten

EG-DIREKTIV2003-12-15

Inget upphovsrättsligt skyddat verk får publiceras på Internet utan upphovsmannens tillstånd, enligt ett nytt EG-direktiv.

Av:  Eva Spira

Efter fyra års arbete har EUs ministerråd antagit ett direktiv som ska anpassa upphovsrätten till IT-samhället. Bland påtryckarna finns bland andra skivbolagen som sett sina inkomster hotas i takt med att allt fler kopierar cd-skivor och hämtar musik via mp3-filer direkt till sin dator.

Direktivet innebär att inte bara upphovsmannen, utan även ”närstående rättighetshavare”, till exempel skivbolagen eller artister, måste tillfrågas innan ett upphovsrättsligt skyddat verk läggs ut på Internet.

Om det innebär att till exempel företag som Napster, som erbjuder datoranvändare att förmedla musikfiler till varandra, blir förbjudna i Europa är därför oklart. Det beror på medlemsländernas tolkning av begreppet ”göra tillgängligt”. I sista hand blir det EG-domstolen som avgör.

Direktivet är uppbyggt så att allt som inte finns uppräknat som uttryckliga undantag har upphovsrättsligt skydd. Till exempel så är kopiering för eget bruk undantaget.

I det ursprungliga direktivförslaget fanns inget undantag för allmänna handlingar vilket innebar att den svenska offentlighetsprincipen låg i riskzonen.

– Men i förhandlingarna fick vi igenom bestämmelser om att direktivet inte ska påverka nationella regler om tillgång till allmänna handlingar. Därmed utgör direktivet inte längre något problem för den svenska handlingsoffentligheten, förklarar Christine Lager, ämnesråd på Justitiedepartementet.

Det finns också ett undantag för bibliotekens och arkivens behov av att i vissa fall kunna kopiera texter från böcker och tidningar.

I direktivet finns också ett skydd för kryptering och olika former av kopieringsspärrar. Detta för att skydda elektronisk handel av bland annat musik, film och litteratur.

Medlemsländerna har 18 månader på sig att införliva direktivet med sin egen lagstiftning. För svensk del fordras omfattande lagändringar, enligt Christine Lager.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA