Nya regler för arbetstillstånd föreslås

HÖGSKOLAN2014-03-14

Det ska bli lättare för utrikes födda att få uppehållstillstånd för arbete, enligt en uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet. De nya reglerna gör det också lättare för utlandsstudenter.

I en lagrådsremiss föreslår regeringen ändrade regler för arbetskraftsinvandring. Kvalificeringsperioden för permanent uppehållstillstånd förlängs från fem till sju år och den sammanlagda tiden för arbetstillstånd ska kunna vara längre än fyra år om det finns särskilda skäl. Det nuvarande kravet på sex månaders anställning, för att den som fått avslag på sin asylansökan ska kunna få uppehållstillstånd för arbete, ändras till fyra månaders anställning.

Doktorander får större möjligheter att stanna och arbeta i Sverige. Den som i totalt fyra av de senaste sju åren haft uppehållstillstånd för studier på forskarnivå ska enligt förslaget kunna få permanent uppehållstillstånd. Förslaget innebär också att det blir lättare för anhöriga till den som gått en högskoleutbildning i Sverige att få uppehållstillstånd.

Avsikten är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA