Annons:

Nya myndigheter hamnar i Stockholm

STATSFÖRVALTNING2012-05-02

Av 55 nya myndigheter som skapats sedan alliansregeringens tillträde 2006 har 32 placerats i Stockholm. Det visar en granskning som gjorts av Riksdag&Departement.

Sedan maktskiftet 2006 har antalet statliga myndigheter minskat från 468 till 376, enligt siffror från Statskontoret. En stor del av minskningen beror på sammanslagningen av flera länsvisa myndigheter till enmyndigheter – Arbetsförmedlingen, Lantmäteriet och Riksarkivet. 

Men Riksdag&Departements sammanställning visar att även andra myndigheter har slagits samman eller organiserats om under perioden.

Samtidigt som 147 myndigheter har försvunnit under de senaste fem åren har 55 myndigheter tillkommit. För 32 av de nya myndigheterna har huvudkontoret placerats i Stockholm. Elva av dem är nya förvaltningsrätter, som placerats ute i landet efter sammanslagningar av de tidigare länsrätterna. Av de tillkommande myndigheterna har alltså bara tolv fått annan lokalisering än i Stockholm, enligt tidningens granskning.

”Tiden är förbi då man ryckte upp befintliga myndigheter från Stockholm och utlokaliserade dem till andra orter. Studier visar att kostnaderna har varit mycket höga och att en stor del av kompetensen har försvunnit. Då tror jag snarare på att nya myndigheter etableras utanför storstäderna”, säger civilminister Staffan Attefall, KD, till Riksdag & Departement.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA