Nya lönen sattes i lönenämnden

MIGRATIONSVERKET2008-08-19

Den lokala lönenämnden som bildats vid Migrationsverket är nu klar med sitt arbete. Lönenivån steg något jämfört med arbetsgivarens utgångsbud, men missnöjet är fortfarande stort.

Av:  Eva Spira

Före sommaren strandade ST inom Migrationsområdet löneförhandlingarna och lät dem gå till lönenämnd. Bland annat var man missnöjd med att pengar skulle omfördelas från assistentgruppen till andra grupper. Dessutom ville arbetsgivaren inte erbjuda mer än de lägsta värdena i det centrala avtalet – 10,2 procent – under avtalsperioden.

Efter medling blir utfallet under avtalsperioden, 1 januari 2008 till 30 september 2010, lägst 10,6 procent.

Lägre snittlön

Enligt det ursprungliga budet skulle ett femtiotal assistenter bli utan lönehöjningar. Nu får alla ut den garanterade lägsta löneökningen på 1 050 kronor under avtalsperioden, men assistenterna får i snitt en lägre ökning än andra grupper.

Även bland handläggarna finns ett missnöje med avtalet, förklarar STs vice avdelningsordförande Susanne Andersson.

– Och det mesta av lönearbetet är fortfarande ogjort.

Nu vidtar arbetet med lönebildning, lönekriterier och lönekartläggning, förklarar hon.

– Det är ett jättejobb. Det känns som om vi är tillbaka där vi var när förhandlingarna började.

Inget tvång

Arbetsgivaren vill införa försök med lönesättande samtal, berättar Susanne Andersson. Lönen avgörs då efter samtal mellan chef och medarbetare.

– Vår uppfattning är att skrivningarna i avtalet innebär att ingen ska behöva tvingas in i lönesättande samtal. Flertalet av våra medlemmar vill inte ha dem.

STs företrädare i lönenämnden var John Nilsson, ombudsman på centrala kansliet.

– När man träffar överenskommelser om nya löner i en lönenämnd kommer det alltid att finnas delar man inte är nöjd med. Men det känns viktigt att vi nu har skrivningar som underlättar lönebildningsarbetet framöver.

Parterna ska utse en opartisk ordförande som ska delta i lönebildningsarbetet.

Lönenämnd

Om de lokala parterna inte kan komma överens tillsätts en lokal lönenämnd. Den leds av en opartisk ordförande som facket och arbetsgivaren utser tillsammans.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA