Nya lagar stressas fram före valet

LAGAR2010-03-23

Lagrådet riktar skarp kritik mot regeringen. Nya lagar hetsas fram före valet, och de förslag som kommer till lagrådet är inte bara för många, de är också för dåliga.

– Aldrig har lagrådet varit så pressat som nu. Det är och har varit väldigt jobbigt. Det brister i regeringens planering, säger före detta justitierådet Bo Svensson till Göteborgs-Posten, GP.

Han är ledamot av lagrådet, vars uppgift är att granska nya lagförslag för att kontrollera att de överensstämmer med grundlagen, tillgodoser rättssäkerheten och om problem kan uppstå i tillämpningen av dem.

I dag är sista dagen för regeringen att överlämna nya lagförslag till riksdagen, om förslagen ska hinna behandlas före valet. Men Bo Svensson säger att lagrådet redan nu är fullbokat fram till och med april:

– Regeringen har startat lagarbetet för sent, den har inte haft juridiskt kunnigt folk till hjälp. Och så är det svårare att nå kompromisser när det är fyra partier i regeringen.

Men det handlar inte bara om att regeringen föreslår för många nya lagar – de förslag som kommer till lagrådet är också dåligt genomarbetade. Den nya plan- och bygglagen, PBL, har lagrådet haft två månader på sig att gå igenom. När den reviderades förra gången 1987 hade rådet två år på sig för att granska förslagen:

– Vi har skrivit 156 sidor ändringar och tillägg till regeringen. Det är tveksamt om Regeringskansliet hinner få in dem i det förslag som riksdagen skall behandla, säger Bo Svensson till GP.

Också regeringens förslag till skollag och kärnkraftslag innehåller allvarliga brister, anser lagrådet. Enligt regeringens förteckning över planerade propositioner och skrivelser skulle 85 lagförslag och skrivelser lämnas till riksdagen i dag och i går. Den tidplanen finns inga möjligheter att hålla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA