Nya lagar för fängelser och häkten

KRIMINALVÅRDEN2010-01-28

Regeringen vill ersätta lagen om kriminalvård i anstalt med en ny fängelselag och en ny häkteslag. I en lagrådsremiss föreslås bland annat skärpta besöksregler.

Regeringen vill skärpa reglerna kring besök på anstalt. Målet är att den nya fängelselagen, som ska ersätta lagen om kriminalvård i anstalt från 1974, ska träda i kraft 1 mars 2011. Enligt lagrådsremissen ska en intagen och dennes besökare kunna vara åtskilda av en glasruta i ett besöksrum, och en kriminalvårdare ska få befogenhet att avvisa eller avlägsna obehöriga personer. Den nya lagen gör det också möjligt att kontrollera en intagen genom en elektronisk fotboja i samband med permissioner.

Regeringen vill också att det ska vara möjligt att placera en intagen på säkerhetsavdelning om det föreligger risk för rymning eller fritagning, även om straffet är kortare än två år. Kriminalvården ska få rätt att kontrollera fordon som körs in eller ut från anstalt. För den som dömts till utvisning ska kriminalvården ha rätt att hålla inne den intagnes ersättning för att betala för hemresan.

Enligt förslaget till fängelselag ska en individuellt utformad verkställighetsplan upprättas för varje intagen. En intagen ska normalt ha avtjänat minst en fjärdedel av sitt straff och minst två månader, innan han eller hon får beviljas permission.

Den nya häkteslagen är utformad med fängelselagen som förebild. Ett förslag är att det ska bli möjligt att överklaga en tingsrätts beslut att upphäva restriktioner som åklagare beslutat om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA