”Nya flyktingregler försvårar integration”
Regeringen måste tänka om i frågan om tidsbegränsade uppehållstillstånd. Det anser TCO, som föreslår att etableringsinsatser ska genomföras utan hänsyn till tidsbegränsningar.
Regeringen har skickat ut sitt förslag om tidsbegränsade uppehållstillstånd för flyktingar på remiss. Det är en del av uppgörelsen mellan regeringspartierna och allianspartierna om flyktingpolitiken, en överenskommelse som bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför.
Men TCO bedömer att tidsbegränsade uppehållstillstånd försvårar integrationen i arbetslivet. Enligt TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom får flertalet av dem som får stanna inte flyktingstatus, utan får uppehållstillstånd av ”andra skyddsskäl”. Den gruppen får i förslaget endast ettåriga uppehållstillstånd.
Samtidigt föreslår regeringen att etableringsplanerna för nyanlända inte ska få pågå längre tid än uppehållstillståndet gäller. Det gäller även om tillstånden senare förlängs.
”I praktiken innebär det att etableringsinsatserna avbryts var tolfte månad, trots att det ofta krävs en kedja av insatser som är längre än så”, skriver Samuel Engblom i ett pressmeddelande.
TCOs förslag är att etableringsinsatserna ska planeras och genomföras utan sidoblickar på uppehållstillståndets längd.
Uppehållstillstånd
Regeringens förslag innebär att:
- Asylsökande som bedöms ha flyktingskäl får uppehållstillstånd i tre år till att börja med.
- För dem som får stanna av andra skyddsskäl är tidsgränsen vid det första beslutet ett år.
- Om de sökande fortfarande anses ha skyddsskäl efter att tidsperioden löpt ut ska uppehållstillståndet förlängas.
- Bara den som kan försörja sig ska kunna få permanent uppehållstillstånd.
- Kvotflyktingar och barnfamiljer som sökt asyl senast 24 november 2015 undantas från de nya reglerna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.