Nya antagningsregler slår fel

HÖGSKOLAN2011-05-12

Antagningsreglerna till högskolan måste göras om från grunden, anser Högskoleverket. De nya regler som infördes förra året har fått en annan effekt än vad som var tänkt.

Högskoleverket har följt upp de nya antagningsreglerna till högskolan, som infördes från höstterminen 2010. Enligt de nya reglerna placeras sökande som kompletterat sina gymnasiebetyg i efterhand i en särskild urvalsgrupp, den så kallade kompletteringsgruppen. Regeringen avsikt var att motivera elever att uppnå höga betyg redan i gymnasiet, det skulle inte löna sig att komplettera betygen i efterhand.

Men nu visar Högskoleverkets uppföljning att man kan komma in från kompletteringsgruppen med lägre betyg än från den ordinarie direktgruppen. Tvärtemot regeringens syfte lönar det sig alltså att komplettera sina betyg i efterhand. Enligt Högskoleverket är en förklaring att det är färre sökande som har kompletterat sina betyg än vad man tidigare trott.

Uppföljningen visar också att sökande med utländska toppbetyg inte har kommit in. Sökande med utländska gymnasiebetyg placeras i en egen urvalsgrupp och om antalet sökande är få är risken att det inte blir några platser alls för den gruppen, oavsett hur höga betyg man har.

Högskoleverket uppmanar nu regeringen att göra en fullständig översyn av antagningssystemet:

”Studenterna måste uppleva systemet som rättvist, transparent och långsiktigt. Men nu har det blivit så komplext och svåröverskådligt att det är dags för en total översyn”, säger universitetskansler Lars Haikola i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA